Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ресторантьор: Намаленото ДДС за бирата и виното е закъсняла мярка

Малко вероятно е понижената ставка да доведе до увеличаване на оборота, твърди Асен Антонов

Ресторантьор: Намаленото ДДС за бирата и виното е закъсняла мярка

Снимка: БГНЕС

Намалението на ДДС за бирата и виното в заведенията е хубава мярка, но закъсняла във времето. Това коментира в ефира на БНТ Асен Антонов, управител на ресторант във Варна. Той обаче добави, че е „по-добре от нищо“.

Според него идеята не е да се намали данъка, а да има повече работа. По негово мнение са привилигиронави хората, които имат ресторанти и заведения в живи градове. Антонов не смята, че намаленото ДДС ще доведе до увеличаване на оборота. 

Още по темата

Припомняме, че от 1 август влезе в влиза в сила новата, по-ниска ставка за виното и бирата, сервирани в заведения. Те ще се облагат с данък върху добавената стойност от 9 на сто вместо досегашните 20%. След като от първи юли по-ниската ставка е валидна за храните и безалкохолните напитки в ресторантите и при кетъринг услугите, сега тя се разширява и върху виното и бирата с поправки, приети в последните дни на работата на депутатите преди им лятната ваканция. Разширяването на 9-процентното изключение бе договорено на коалиционен съвет.

В него ще бъдат обхванати и спортните съоръжения, т.е. фитнесите, кортовете и другите спортни игрища, например.
Ако случайните превози са организирани с цел туризъм, те също ще се ползват от по-ниската ставка. Комисионите на туроператорските агенти са част от изключението, чиято обща щета за хазната не е прогнозирана.

Първоначално управляващите бяха твърдо против намалението на ДДС за акцизни стоки, каквито са виното и бирата, но в крайна сметка под натиска на бизнеса отстъпиха и подкрепиха предложението на „Обединени патриоти“. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
БСП избра националния си съвет